Home Festivals Contact  
Theater
Print deze pagina

Paulo en Mayka CircusTheater

Jarenlang hebben ze bij grote internationale circussen, musicals, balletten en opera’s gewerkt. Maar in 1990 besloten Paulo en Mayka, met een schat aan ervaring op zak, de knoop door te hakken om voor zichzelf te gaan werken. En zo geschiedde. Het kleinste circus van Nederland werd geboren. Geen circus pur sang, maar circustheater. Aan het begrip theater geeft het duo een brede invulling. Ze werken veel met levende dieren en in hun voorstellingen zijn ze uitermate veelzijdig. Naast circustheater maken ze straattheater, animatie, entre acts, poppentheater, podiumacts en geven ze trainingen aan jong en oud. Mayka speelt sprookjesachtig p oppentheater, is toneelspeelster en acrobate en kent de weg in de wereld van de dressuur. In haar entre acts is ze assertief, innemend, praatgraag en brutaal, maar ook lief. Paulo is van oorsprong meubelmaker, maar tegenwoordig al even veelzijdig als Mayka. In de rol van mimeclown is hij onbeholpen, nhandig, afgewogen en onpeilbaar. Dezelfde Paulo is echter ook de grijnzende gladjanus in een glimmend pak, een lenig acrobaat en een uitstekend dresseur. Paulo en Mayka maken theater omdat ze dat leuk vinden. Theater voor volwassenen dat ook toegankelijk is voor kinderen en theater voor kinderen waar ook de volwassen mens zich ongegeneerd in kan verliezen.

Pas de Deux (Paard en hond)
Een spectaculaire act met de vrouw en de man, haar hond en zijn (echte) paard en natuurlijk Willem, de man uit het publiek, de man die de show en ‘haar man’ redt. In deze act wordt het publiek geconfronteerd met de ‘ááchterkant’ van het artiesten
bestaan ,met de knellende schoentjes ,de ‘rustige’ uitstraling en aanpak van haar man die tevens haar assistent is en natuurlijk met zijn grote zwarte paard die ook nog even assisteert bij het assisteren. Maar gelukkig is daar steeds weer Willem: haar steun en toeverlaat, haar ridder, die ‘s ochtends nog bij zijn moeder de vrouw aan de koffie zat en niet wist dat hij het in zich had, de ridder in de nood die ervoor zorgt dat alles toch weer op z’n pootjes terecht komt in de glorieuze finale waarin ‘haar man” -ja, ja- en Willem triomferen als echte toreadors.

Kleindierenrevue
Strak gehuld in glimmende pakken, veren op de hoed en dieren die kunstjes doen. Eigenlijk kan het niet meer, zo’n revue met op en top ouderwets variéétéé. In ver vervlogen tijden is het zeker populair geweest, maar nu lijkt het toch echt wel een béééétje achterhaald. Of toch niet? De Kleindierenrevue lijkt een chaos die nergens over gaat. Eigenlijk gebeurt er niets en toch gebeurt er van alles. En er gaat veel mis, ondanks de knappe vertoningen van de kleine dieren en hun begeleiders. Maar of het echt niet goed gaat of dat er sprake is van slim uitgedachte opzet, wordt niet helemaal duidelijk. De kleindierenrevue is parodie op niveau, vergane glorie met een hele dikke knipoog

Vrolijke Noot
Paulo, Mayka, Willy, Wendy, Daan en Dirkje staan voor u klaar. Alleen of met z’n tweeën, met of zonder hondje. Ze ontvangen mensen, onthullen kunst, openen een nieuw gebouw, controleren zaken of wijzen vriendelijk de weg aan wie de weg wil weten. Vervreemdend, ontspannend en vol rariteiten. Maar ook ludiek, luchtig of juist gedragen. Onder de mensen is verademend, sfeerbepalend, past op congressen, festivals, openingen, diners, feesten en elke andere gelegenheid. De korte acts geven een officieus tintje aan een officiële gebeurtenis. Klein en onopvallend, maar onmogelijk onopgemerkt.

Animalsoap
In het oosten komt de zon op en een nieuwe dag breekt aan. Vrolijk dekken Daan en Dirkje de tafel. Maar als ze na het bidden de broodmand pakken, blijkt hier geen kruimel meer in te zitten. Rijk zijn ze nooit geweest tijdens hun eenvoudige bestaan, maar nu is het geld echt op en de honger ligt op de loer. Daan en Dirkje zitten er temidden van hun dieren verslagen bij. Ze zoeken naar een uitweg en bidden om een oplossing, maar uiteindelijk lijkt het verkopen van hun geliefde dieren de enige uitweg. Zo komen ze te staan voor de moeilijkste beslissing van hun leven. Honger lijden en dood gaan of afstand doen van het enige waardevolle dat zij bezitten. Maar dan blijken de paarden en honden, de eend en de bok, het varken, het konijn en het schaap zo hun eigen ideeën te hebben. Zij laten het er niet bij zitten en nemen zelf het initiatief.

Bohemen
De torenklok luidt, het begin van een nieuwe dag. Zij, altijd vroeg uit de veren, hij draait zich liever nog lekker even om. Terwijl zij fris en vrolijk aan haar ochtendbesognes begint (werkzaamheden-routines) word t het voor hem toch ook langzaam tijd zich onder de levenden te begeven, gelukkig hoeft hij dat niet zelf te doen want zij kent hem en schudt geducht aan hun authentieke engelse woonwagentje zodat hij wel vanzelf zijn bed uit rolt. En natuurlijk, dan is er koffie !!! …….of toch niet? Kortom een zeer herkenbare (mime)act voor de hele familie over the struggle of life, met een vleugje acrobatiek, een drupje water, een flinke portie humor in een hartverwarmend decor en natuurlijk koffie.

Gespinstertent
Het zachte fluweel van de gordijnen waaruit de kleine gespinstertent bestaat, laat niets van haar binnenkant doorschemeren. De onschuldige, niets vermoedende bezoeker beseft niet wat er boven zijn hoofd hangt. Hij staat wachtend in de rij. Net als al die andere nieuwsgierige mensen die graag dde wereld van het onverwachte willen binnentreden. Niemand kan bedenken dat de tent eigenlijk een klein spookhuis is en dat er na het binnengaan geen weg terug is. Want de bezoeker zelf speelt de hoofdrol. En zonder hoofdrolspeler geen voorstelling. De tocht door het spookhuis zal voor menigeen een diepgaande en grensverleggende beleving zijn. Maar schokkend kan de ervaring niet worden, want aan het einde komt altijd het heerlijke hoekje.

PoppenTheater Mayke Heessels
Theater waarin kinderen de hoofdrol spelen. Poppenspel dat kinderen meeneemt over de grenzen van fantasie naar onbekende werelden. Drie spannende ontdekkingstochten met zelfgemaakte poppen. Froe Froe en de toverappel: Een clown en zijn trouwe hondje beleven een spannend avontuur. Samen reizen zij de wereld af om de toverappel van de prinses te vinden. Froe Froe en de zeebubbels: Heel ver weg, diep onder de zee-spiegel, woont de zeekoning. Frou Frou en zijn hondje dalen af in de diepte van de oceaan om een bezoekje te brengen aan het wonderlijke rijk van deze vreemde koning. Diepe wereld: Een jongen belandt met zijn hondje in de donkere en spannende wereld van de riolen. Heel ver weg van de vertrouwde wereld boven hen, beleven zij een groot avontuur.

De Circustent
De grote circustent Blue Dream, het nostalgische openluchttheater Hippodrama of de tribune met 350 zitplaatsen die Paulo en Mayka tijdens hun voorstellingen gebruiken, zijn ook zonder voorstelling in te huren. Een mooie omgeving om
voorstellingen te programmeren, bijeenkomsten te houden of feesten te geven.

Blue Dream, circustent
Twee master 22 x 24 m. Hoogte: 7 m. Speelvlak : 7 meter (tussen de masten)

Hippodrama
Openluchttheater met kleine tent. Doorsnee: 18 m. Speelvlak: 10 m.

Tribune
Houten constructie met 350 zitplaatsen.Buro Paul Wijtvliet
Tellegenlaan 1, 6814 BT Arnhem, NL
+31 (0)26 4420 622 0654-797740


© 2004 buro paul wijtvliet. Alle rechten voorbehouden.