Home Festivals Contact  
Theater
Print deze pagina

Dabé Stilte- en stormtheater.

Dabé is totaaltheater waarin dans, muziek en beeldende kunst samenkomen. De locatie vormt een wezenlijk onderdeel van het spel. Door de nabijheid vindt er een directe uitwisseling met het publiek plaats waardoor de kijker onvermoed onderdeel van de gebeurtenis wordt.

Dabé is spektakel: bizarre beelden prikkelen de verbeelding van de toeschouwer.

Dabé is een samenwerking tussen spelers en vormgevers vanuit verschillende disciplines. Uiteenlopende voorwerpen en indrukken vormen de ingrediënten voor een bizarre collage. Om enkele te noemen: imposante bomen, mierennesten, vuur, draken, klokken, sneeuwballen, gerechten en postpakketten. Het surrealistische karakter wordt versterkt door de kleur- en fantasierijke kostuums gemaakt van uiteenlopende materialen. Het verrassingseffect ligt o.a. in de vormverandering en de transformatie. Improvisatietechniek ligt aan de basis van het komen tot een compositie. Veelvuldig wordt er gewerkt met imaginaire beelden en impulsen die de beweging in gang zetten.

Dabé ontwerpt speelse objecten, groteskevervoer middelen en fraaie architectonische constructies. Middeleeuwse strijdkarossen, windobjecten, ijzeren vissen en houten karren worden ten tonele gevoerd. De personages bewandelen het midden tussen middeleeuwse gestalten en ‘science fiction creatures’.

Op muzikaal gebied heeft Dabé een eigen stijl. De muziek varieert van vrolijk tot meeslepend; van een snelle beat tot eigenzinnige geluiden. Instrumenten die o.a. worden gebruikt zijn: saxofoon, klarinet, contrabas, guitarrón, accordeon, banjo, big boom en andere slagwerkinstrumenten.

In het verleden zijn veel gelegenheden omgetoverd tot een feest: optochten van kleurrijke figuren en van eigenzinnige karakters; speelse kindervoorstellingen met plagerijtjes en grapjes; straattheater met bombastische attributen; levende kunstbeelden; dance-acts.

Theatergroep Dabé voerde in Arnhem een fantastisch visueel spektakel op om de start van nieuwe woonwijk Plantage in te luiden. Hierin werd uitgebeeld dat op de plek waar eerst bomen stonden, straks huizen komen waar mensen naar eigen wens kunnen wonen. Het onthulde kunstwerk krijgt later ergens in De Plantage een plek. Met de muziekanten van Dabé en hun'Mad Max'- achtige auto voorop, liep het complete gezelschap vervolgens door de wijk terug naar de Spiegeltent.

De groep speelt met 3 tot 12 personen, afhankelijk van het spel, locatie en de opdracht.
De speelduur is variabel uitgaande van 3 maal 30 min. met een voorstelling van 10-15 min.
Op aanvraag maken zij speciale voorstellingen en spectakels.Buro Paul Wijtvliet
Tellegenlaan 1, 6814 BT Arnhem, NL
+31 (0)26 4420 622 0654-797740


© 2004 buro paul wijtvliet. Alle rechten voorbehouden.